T4- Tévedés, Titok, Türelem, Teljesség.

HIV, ahogy én él(t)em meg.

HIV, ahogy én él(t)em meg.

decemberegy

2019. december 03. - javier mendez

 

Nem tudom, miért van, de még mindig nem érzem magaménak a betegségem. Lassan tíz év után sem. Arra, hogy miért kaptam, vannak tippjeim, de ezek is nagyrészt magam megnyugtatására kellenek. Kívülről nézem magam, mikor van dolgom vele, de alapvetően nem gondolok rá. Nem kell kényszerítenem magam, hogy így legyen, egyszerűen nem jut eszembe. Persze, bennem van, mélyen, azt érzem, de nem napi szinten okoz lelki terhet. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha eljutok ide. Soha!


Amikor van valami betegségre utaló jel vagy rossz közérzet, fáradtság, azonnal beugrik, hogy attól van, és még jobban felerősíti a szorongásomat. Ahhoz, hogy nem jut eszembe minden pillanatban, Bencének van köze.

Ha nem élnék párkapcsolatban, biztos nagyon feszengenék attól, hogy mit, kivel, és mi lesz, ha több lesz, hogy mondom el, hogy fogadja. Nem mondanám, hogy túl sok tapasztalatom van a témában, összesen két embernek kellett színt vallonom Bence előtt, de azt gondolom, hogy a teher része mellett, egy szorosabb összetartozást feltételez egy ilyen információ, kérdés, hogy meddig. Abban a helyzetben, amiben mi vagyunk Bencével, még több kapocs lesz benne, mindkettőnk érintettsége miatt.

Eszembe jutott, hogy van e ebben egy kényelem faktor, azzal, hogy nem kockáztat az ember más irányba, de határozottan nem. Azt hiszem, ez tizedik szempont volt, amikor feltételesen felmerült bennem ez a kérdés. Ez is azt bizonyítja, hogy nem foglalkozom vele túl sokat, többet kéne, legalábbis az életmód terén.

Persze, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem kattognak néha a fejemben, főleg a „mi lesz, ha...” kezdetű kérdések, de azt hiszem, a mostani életemben nem fontos, mert biztonságban érzem magam. Amikor Bencével nem voltunk együtt négy hónapig, sokkal többször gondoltam rá. Valószínű ő is, hiszen abban az időben szánta rá magát a gyógyszerre, ami ellen évekig tiltakozott.  

Az sokszor eszembe jut, nem csak december elsején, hogy mennyire sokat számít, hogy milyen korban élünk egy adott helyzettel, betegséggel. Ha csak tíz évvel korábban kapom el, simán lehet, hogy még jobban nyomot hagyott volna rajtam. Ez sok mindenre elmondható. Fajok, vallások, betegégek, világnézetek. Olyan az egész, mint egy rulett vagy szerencsekerék. Tegyük fel, minden meg van írva, betegségek, kapcsolatok, kudarcok, persze, csak nagy vonalakban, és ahol megáll a kerék, abban a korban kell létezned.

HIV vírus 1986- nem nyert.

Fura belegondolni. Nem is nézek gyakran ilyen filmeket, mert teljesen kikészít, hogy húsz’ évvel ezelőtti sztorikban még lesoványodott arcú emberek vannak, akik a végén egy elfekvőben kötnek ki. Nem tudom teljesen kívülállóként nézni ezeket a filmeket, mert legbelül tudom, csak jobb korban születtem.

Bár mikor közölték az eredményt, akkor egy pillanatra, ameddig nem kaptam választ a szinte hangtalanul feltett kérdésemre, miszerint mikor fog elérkezni az AIDS stádium, azt gondoltam, ez elkerülhetetlen, a gyógyszerek maximum csak lassítanak a folyamaton.

A másik véglet pedig az, hogy sokan még könnyelműbben veszik az életet, és azt gondolják, elkapták, kit érdekel, bekapnak pár tablettát és ennyi, ezzel meg van oldva, túl vannak rajta, nem kell többet védekezni. Ijesztő ez az egész, belegondolva abba, hogy mennyi betegség van még a HIV-en kívül, ami enyhébben hangzik, nem nyom rá ólomsúllyal bélyeget a hatalmas fekete AIDS felirat, de sokszor nehezebben is kezelhető, ha egyáltalán jó helyre jut az ember, hogy diagnosztizálják, egyáltalán mi a baj.

Egy ismerősöm mesélte, hogy egy kanári- szigeteki meleg szaunában, ki van írva, hogy hiába szedsz PrEP-et, gyakorlatilag minden másból szó szerint járvány van, mint például a kankó, aminek a nevétől is behányok.

Sokan elengedték magukat a PrEP miatt, amit amúgy rendkívül káros jelenségnek látok. Ezek azért nem vitaminok, erős szerek, és nem telt el annyi idő, hogy azt lehessen mondani, biztosan nincsnek mellékhatásai hosszú távon. Mint ahogy a HIV gyógyszereknél sem. (ami ugyanaz, vagyis az egyik fajta, amit már lecseréltek Magyarországon, mert lett olcsóbb változat.)

Mindenki eldöntheti, mit szed, mit nem, az jó, hogy van erre lehetőség, az másik kérdés, hogy ez mit okoz. A HIV- en kívüli nemi betegégek elterjedését biztos.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hivsztori.blog.hu/api/trackback/id/tr1115337094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása