T4- Tévedés, Titok, Türelem, Teljesség.

HIV, ahogy én él(t)em meg.

felszabadultság

2018. március 24. - javier mendez

 

Nagyon gyorsan telik az idő itt. Már két hete itt vagyok, egy hete ment el Bence. 

Nem mondom, hogy a szó klasszikus értelmében nem vetettem bele magam az életbe, igaz nem is vittem túlzásba. Persze, azt gondolhatják, hogy betegen kellett e ennyire is? Én is sokat gondolkoztam ezen, és arra jutottam, hogy így hogy tudom a betegségem olyan óvatosan megyek bele a legapróbb dolgokba is, hogy az már szinte kínos. Mint egy vegyész, aki nagyon óvatosan öntögeti össze a különböző vegyületeket, figyelve arra, hogy azok milyen gyorsasággal keverednek össze, nehogy robbanás legyen belőle. A vírusszámom elkezdett csökkenni magától, még persze fertőzök, de az orvosommal azt beszéltem legutóbb, ha vigyázok, nem lehet baj. De vigyázzak!

Fura, mert eddig is ezt tettem, mégis baj lett, de most már tudom, legalábbis sejtem (bár még mindig nem hiszem el), hogy mi lehetett a gond, és erre is nagyon figyelek. Nem vonhatom ki magamat az életből, aminek része a szex is.

Így hogy tudom, meg tudom tenni a megfelelő óvintézkedéseket, mert soha senkinek nem akarnék rosszat. Saját magamnak sem azzal, hogy karanténba zárom magam. Lelkiismeretfurdalásom van kicsit Bence miatt, de semmi olyasmit nem beszéltünk meg hogy ez egy kapcsolat, bár az összezárva töltött egy hét után talán jogosabban gondolhatja, hogy az. Mindig elmondtam neki, hogy nem akarok kapcsolatot, de talán nem elégszer és nem elég egyértelműen, nem tudom. Most hogy itt vagyok, úgy érzem, élveznem kell az életet, ki tudja, mikor lesz erre újra lehetőségem, legalábbis ennyire felszabadultan. Ez nem azt jelenti, hogy minden arról szól hogy kivel feküdjek le, nem a mennyiség számít, hanem az érzés, amit kivált belőlem.

Az az érzés hogy szabad vagyok, nem csak abban a tekintetben, hogy szabadon ismerkedhetek, és ha lesz belőle valami, akkor állok elébe, hanem hogy nem otthon vagyok, nem azokkal a gondokkal és gondolatokkal amiket Magyarországon hagytam.

Egy konkrét, említésre érdemes „viszonyom” volt eddig itt, és azt hiszem be is fejeztem, mert sem én, sem ő nem akarunk elmerülni benne. Tudjuk, mire kellett, és ehhez tarjuk magunkat.

Catlos másodszorra látogatott meg csütörtökön. A látogatott nem jó szó, mert az olyan mintha egy kórházba jött volna be hozzám virággal a kezében.  Megbeszéltük, hogy a sarkon lesz, ahol a múltkor. Kinézek, beengedem.

Gondoltam, lemegyek síkosítóért, van még fél órám. Először egy kínai kisboltban próbálkoztam, ahol körbenéztem, nem láttam sehol semmi ilyesmit. Az eladónő (negyvenes évei végén járó, kicsi, pufók) kérdőn nézett rám, hogy segíthet-e.  Nem tudtam, hogy kezdjek hozzá. A "gel" szót ebben az összetételben gondoltam nem ismeri, és szerettem volna magam megkímélni a shower gélek, shaving gélek és egyéb gélek bemutatásától, ezért konkrétan fogalmaztam. 

"gel for condom"

Xian rámnézett és konkrértan kiröhögött. Férjének is szólt, kacagjon ő is, aki pillanatra fefüggesztette skype kapcsolatát Pekinggel, de csak addig ameddig belenevetett a térbe. Megköszöntem, kimentem. Nekik kellett volna, hiszen ők mulattak, én semmit nem kaptam.

"Isten szeretete", szexatomata!

Az "Isten szeretete" út a meleg utca elvileg, de azért nem estem térdre a bulihely kínálattól. Sok helyen láttam Spanyolországban máshol is automata boltokat, melyek egy beugróban elhelyezett automata csoportból állnak. Van minden, italautomata, pizzautomata, cigiautomata, szex kellék automata. A szexautomatában minden van, ami kellhet egy együttléthez, még olyan is, ami nem feltétlen. Cigipapír, hasispipa, sikosító, vibrátor, gumi,... SIKOSÍTÓ! bedobtam a 9 eurót a kiválasztott termékért és vártam.  A robot a plexi mögött felemelkedett, hosszú utat csinálva a terméknek, hogy az a lukon keresztül távozhasson, és a vásárló végre hozzáférhessen a hőn áhított rózsaszín szilikon vibrátorhoz vagy ez én esetemben a sikosítóhoz. (melyhez elemet a szembe lévő kínainál lehet venni, felmutatva a szerzeményt)

Termék futószalagra esik,azonban nem vízszintesen, hanem függőlegesen. Robot a réshez kúszik, de mivel nem esett a szalagra a produktum, így az kiadásra sem kerülhetett.  Robot helyére érkezik, visszajáró kiadásra kerül, tranzakció befelyezettnek nyílvánítva. 

Állok és nem hiszem el, hogy a megvásárolt sikosítóm az Isten szeretet út szexautomatájának rabja lett. Gondoltam felhívom az automatan lévő számot, de este tízkor ki jönne ki, különben sincs időm megvárni, és különben is, mennyire abszurd ez az egész.

Kitaláltam, hogy veszek még valamit, hátha az kibillenti egyensúlyából a szerencsétlenül járt "gel for condom"-ot. A legolcsóbb a rövid cigipapír volt, azzal próbálkoztam, de nem is tudom, mit hittem, hogy majd egy ilyen kis dolog fogja felkavarni egy dacos sikosító életét, aki tiltakozva fekszik a szalagon.  Jól gondoltam, nem történt semmi, a sikosító utazott egyet, egészen a harmadik emeltig, ahol a cigipapír lakott a hasispipa és az óvzer szomszédságában, de ki nem jött. 

Cigipapírom már volt, igaz nem ilyen kellett volna, de majd lesz vele valami, sikosítóm azonban továbbra sem.

Valami nagyobbat kellett volna vennem még, aminek van elegendő ereje ahhoz, hogy kilökje a parlagon heverő terméket, de nem mertem kockáztatni. Nem akartam ott állni egy beszorult sikosítóval, aki egy pink vibrátorral bulizik keresztbefekve a szalagon. Egy ideig néztem még a narancssárga flakont, ahogy a robot futószalagon pihen keresztben, aztán el kellett engednem. Még visszanéztem, hátha újra életrekel és kiugrik hozzám, de nem tette. Csak feküdt és várta a következő vevőt.

Másnap visszamentem, hogy megnézzem, mi lett vele, Meglepődve tapasztaltam, hogy a kis sárga visszakerült a helyére, várva a következő vetődést. 

Csak reménykedem, hogy a bekamerázott helyiség nem alkalmi színpadom volt, és nem én leszek holnaptól a legújabb youtube - napiszar sztár, aki könyörög egy sikosítónak, hogy essen már ki a szexautomatából.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek okozták a szabadságot, amihez persze nem kellett volna feltétlen Spanyolországban lennem, de a helyszín adott hozzá egy olyan ízt, amitől színesebbek és élenkebbek lettek az élmények.

 

 

pillanat

 

Vegyes érzésekkel engedtem el Bencét az egy hét után. Egyrészt hozzászoktam hogy velem van, hogy mesterségesen kialakított életünket éljük, másrészt kicsit örültem hogy egyedül lehetek kicsit.

Bele akartam vetni magam a kintlétbe, meg akartam élni minden szinten, és tudtam ezt csak egyedül tehetem meg.

Mikor kikisértem az állomásra, potyogtak a könnyeink, de nem tudom hogy a búcsúzás miatt vagy miatta történt. Közelebb kerültünk egymáshoz, egyszerűbb volt kommunikálni kint, mint otthon, de egyáltalán nem voltam biztos abban hogy akarom ezt folytatni. Ha ennyi idő után sem érzem azt amit sokszor pár találkozás után szoktam, akkor van arra esély hogy ez megváltozik? Nem vagyok hozzászokva hogy nem kell küzdenem valakiért hanem csak ott van, tálcán kínálva magát. Nincs szenvedés, nincs óriás kontraszt az érzelmekben, csak van, mintha mindig lett volna. Erre vágytam, hogy legyen mellettem valaki, de úgy hogy előtte megszenvedünk érte. Magam sem értem, mi a bajom ezzel az egészzel, mi a bajom vele, mit akarok pontosan, de azt tudom, hogy ha hazamegyek, muszáj lesz tisztázni, mi van vagy mi lesz kettőnk között.

Nem húzhatom tovább, nem rángathatom ide – oda, ahogy kedvem tartja, ahhoz túl sokat jelent nekem. Túl sokat és túl keveset egyszerre, nagyon kettős az egész. Keserédesen alakul ki, ami kettőnk között van, és érzek egy hatalmas gátat ami megakadályozza, hogy komolyra forduljon. Elküldhetném, de nem akarom, közeledhetnék hozzá de nem tudok. Jó vele, de van, amikor soknak érzem, van amikor pedig kevésnek. Mondhatnák hogy jó dolgomban nem tudok mit csinálni, mert örüljek hogy valakinek kellek, valaki szeretne hogy az övé legyek, de mégsem megy. Elment és itt maradtam egyedül.

Elhatároztam, rengeteget fogok írni, de nem voltam képes szembesülni azokkal a dolgokkal amik a fejemben vannak. Arra gondoltam, hogy nem csak a betegségemmel kapcsolatban, hanem olyan dolgokkal összefüggésben is felszakítok magamban érzéseket, amiket akkor mikor megtörténtek, nem tudtam feldolgozni. Viszont arra nem számítottam, hogy annyira beszippant majd a hely, a környezet, hogy nem akarok majd visszanézni, csak megélni a pillanatot, amiben éppen vagyok.

Itt vagyok egy fantasztikus helyen, nem kell csinálnom semmit, csak főzni, sétálni, bejárni a környéket. Közben pedig önzőnek is tartom magam, mert miközben én élvezem a szabadságot, addig Bence hazafele zötykölődik egy vonaton, egyedül. Nem tudom megerőszakolni magam, hogy azt érezzem, amit szeretnék és valószínű nem is kell. Meg kell próbálnom magammal foglalkozni egyszer az életben és nem arra gondolni, hogy más mit gondol vagy mit érez. Amióta megtudtam, hogy beteg vagyok, először érzem magam felszabadultnak. Imádok itt lenni és semmi kedvem hazamenni.

Tudom, hogy egyszer minden véget ér, és vissza kell csöppennem a valóságba, de ha tehetném, megállítanám az időt és csak ülnék a konyhában amely ablakából tipikus spanyol utcarészlet látszik. Amikor szieszta van, minden elcsendesedik, senki nincs kint, és ahogy kezd véget érni úgy telik meg újra élettel a város. Egyre morajlóbb, egyre intenzívebb, egyre színesebb. Pont mint az ittlétem. Még három hét van hátra, és előre imádom minden másodpercét.

 

megérkezés

 

Eljött az idő, amikor Spanyolországba teszem át a székhelyem, legalábbis egy hónapra.

Mindent elintéztem, megszerveztem, szállásom rendben volt, Bence is megvette a jegyét. Kettős érzésekkel indultam neki az útnak, egyrészt nagyon vágytam hogy ne Magyarországon legyek, másrészt pedig féltem, hogy össze leszek zárva valakivel, akivel nem tisztázottak az érzéseim. Amióta megtudtam a betegségem, vágytam arra, hogy elmeneküljek egy olyan helyre, ahol nem ismernek, nem ismerhetnek, és talán enyhül az üldözési mániám. Nem kell azon gondolkoznom, ki és mit tud rólam, ki és kinek mondhatta el a titkom, a pecsét, ami rajtam van egy kicsit talán halványulni fog.

Az első napot, szilveszter estéjét Madridban töltöttük, eléggé szétcsaptuk magunkat, legalább annyira, hogy másnap kissé meggyötörve induljunk el délre, több száz kilométert vonattal.

Az út sima volt, leszámítva az előző este nyomait, ami fejfájásban és erős másnaposságban öltöttek testet. Késő délután lett mire megérkeztünk a déli városba, és estébe fordult a nap, mire megtaláltuk az igencsak eldugott szállásunkat. Később rájöttünk, nagyon jó helyen van, de az első alkalommal komoly munka és nyelvizsga feladat volt, mire megtaláltuk. A ház, amiben laktunk, egy félig felújított épület volt, kívülről igencsak azt sugározta, hogy van még ezzel teendő. Az alagsorban egy fotó mutatta a hírdetőtáblán, hogy fog kinézni, ha egyszer elkészül. A tulajdonosok ugyanabban a házban laktak, csak egy emelettel feljebb, egy nagyon kedves házaspár, a nő spanyol, a férfi angol. Berendezkedtünk és elkezdődött a kaland, legalábbis az a része, amit Bencével töltöttünk. Más volt mint otthon, nem zavart kicsit sem a jelenléte, jól kijöttünk egymással. Nem viselkedtünk klasszikus párként, de az éjszakáinkat és ágyunkat megosztottuk. Jó volt reggelente hozzábújni, és nem gondolkozni azon hogy tulajdonképpen mi ez, és mit keresünk együtt egy másik országban. Olyan volt mintha összeköltöztünk volna, minden előzetes jel nélkül. Imádtam a közeget amiben voltunk, és ez segített abban is, hogy még jobban egymásra hangolódjunk. Nem beszéltünk a dologról, ami kettőnk között volt, kényelmesebb volt csak elengedni magunkat, és megélni azt, amiben vagyunk. Rengeteseget sétáltunk, felfedeztük a kisvárost, jókat főztünk és a szex is olyan volt, mint amilyennek lennie kell. A szó klasszikus értelmében nem feküdtünk le egymással azóta sem, csak egy bizonyos dologig jutottunk, mint otthon.

Nem tudom megmagyarázni, ez miért volt így, egyszerűen így alakult, és minél tovább halasztottuk, annál inkább elvesztettem az igényemet rá. Olyan szitációban voltunk, amikor egyáltalán nem gondolkoztam azon, mi miért van, a betegségemet pedig teljesen elfelejtettem. Nem gondoltam arra, mi lesz később, még arra sem, hogy mi lesz ha Bence egy hét után hazamegy és egyedül maradok a lakásban, a városban, a gondolataimmal. Nem féltem tőle, mert ezt akartam, egyedül lenni, még akkor is ha akkor és ott jó volt a jelenléte. Olyan volt mintha egy másik ember lennék, minden nap boldogan ébredtem és élveztem, hogy ott lehetek. Valahol máshol, ahol nincs aggodalom, nincs paranoia, mert ezeket otthon hagytam. Szinte már az elejétől számolgattam, mennyi idő van még hátra, mikor kell újra szembesülnöm magammal.

Menekülés, tudom, ami nem jó, mert hiába hagyjuk otthon a gondokat, ha hazatérünk, azok ugyanott lesznek, várnak, és meg kell oldani őket, szembe kell nézni velük, de talán a környezetváltozás segít abban, hogy egy másik oldalról is rálássunk a problémára.

Akkor és ott nem gondoltam a következményekre, egyszerűen csak lazítani akartam.

Bence egyik reggel eltünt, azt mondta, dolga van. Fél óra múlva a piacról egy nagy csokor liliommal tért vissza, mert tudta hogy imádom, és a lakást is otthonosabbá teszi. A közös életterünket, a helyet ahol eljátsszuk, hogy egy pár vagyunk. Annak ellenére, hogy jó volt vele, nem gondoltam tovább, nem éreztem, hogy ha ennek vége, akkor otthon ugyanez folytatódik. Lazítani akartam, más emberekkel is megismerkedni, és persze, élveztem a rajongást is amit Bencétől kaptam.

A figyelmességet, a feltétlen bizalmat, amire egyáltalan nem szolgáltam rá. Mikor és milyen körülmények között fogok színt vallani neki? Több mint két hónap eltelt, mióta találkoztunk, körülbelül annyi, mint Kristófnál, amikor eléálltam és elmondtam, beteg vagyok. Így leírva milyen egyszerűen hangzik, hogy odaálltam és elmondtam, miközben visszagondolva még mindig beleborzongok, mennyire szörnyű és kínkeserves volt az egész folyamat. Képes vagyok újra végigcsinálni ezt az egészet?

Sokszor eszembe jutott, hogy mi lenne, ha itt és most mondanám el neki? Persze, tudom, hogy az őrület határán lennék, ha kellene még három hetet várnom, hogy el tudjunk menni szűrésre, vagy menjen el ő egyedül és írja meg sms-ben, hogy mi lett az eredmény? Képtelen lennék rá, ennél sokkal többet jelent, nem csak ő, de bárki más is.

Most ki kell zárnom mindent a fejemből, hisz pihenni jöttem, olyan messzire amilyen messzire csak tudtam, hogy ha visszanézek arra ami a valóság, szinte alig lássam. Annyira halványuljon el amennyire csak lehet, hogy szinte hunyorogva kelljen néznem magam mögé, mert éles kontrasztokat nem látok, csak egy halovány masszát ami nagyon távol van.

Nem tűnik el, ott van, tudom, hogy létezik, de olyan messze és olyan fakón hogy azt gondolhassam egy rövid időre hogy mégsincs.

másik oldal

 

Hosszú hetek óta találkozgatok Bencével. Fura kicsit a dolog, mert rajta nagyon érzem, hogy komolyabbat akar és sok energiát fektet a dologba. Szeretek vele lenni, de sokszor mintha megfojtana a dolog, ha hagynám. Jobb így hogy nincsenek kötelezettségek, nem kell elszámolnom semmivel, még akkor se ha az ő részéről mintha ez másképp lenne. Érzem és mondta is, hogy velem akar lenni, csak velem. Én pedig hogy nem szeretnék kapcsolatot. Szemétnek érzem magam annak ellenére is, hogy nyílt kártyákkal játszom, legalábbis ami az érzéseimet illeti, ugyanakkor ez a legkényelmesebb, vele is vagyok és ha úgy adódik, másokkal is. Nem ígértem semmit soha neki, mégis olyan mintha játszanék vele. Sokszor érzem azt mellette, hogy hazatértem, ugyanakkor a másik oldal is ott van, hogy néha pedig terhes. Amikor már aludnék, még itt ül a konyhában, és nem akar elmenni. Velem akar lenni, ami nagyon imponál nekem.

Szinte már abba vagyok szerelmes, ahogy ő szeret engem első pillanattól fogva. Persze, ezeket korai kimondani előre, de valami kapocs van köztünk, az biztos. Ennek ellenére is azt érzem, hogy nem vagyok képes egy új dologra. Az is benne van, hogy valahogy a szenvedély része nem olyan erős, kevesebb a titokzatosság. Kristóffal olyan volt hogy minden alkalommal felrobbant, minden pillanatban más volt, amit erősítettek a körülmények, hogy küzdeni kellett érte, a fétékenység, a bizonytalanság. Bencével nyugodtabb, kevésbé vibráló, de benne van a béke érzése. Lehet, hogy ami óriás kontrasztokkal, hatalmas izzással kezdődik, az hamar kiég, mint ahogy Kristóffal is történt. Ennek ellenére kell az a bizsergés, a kétely, a küzdés. Abban persze egyáltalán nem vagyok biztos, hogy tudom e ezeket kezelni, valószínű nem nagyon. Teljesen fel tud emészteni egy kapcsolat az elején, elvesztem a józan ítélőképességem, és vagy hülyeségeket csinálok vagy egyszerűen nem tudok a másik nélkül meglenni, mikor pedig vele vagyok, akkor teljesen átfordul a másik irányba minden.

Kell ez nekem? Mennyi ilyet lehet elviselni, vagy változik az ember egy idő után, érzéketlenebb lesz vagy csak okosabb?

Nem tudom a válaszokat, de előbb utóbb gondolom minden a helyére kerül Bencével kapcsolatban is.

Még megismerkedésünk előtt szerveztem magamnak egy hónapos elvonulást Spanyolországba, az év utolsó napjától, az új év első hónapjának végéig. Megvettem a repülöjegyet, lefoglalóztam azt a kis lakást, ahol szeretném ezt az egy hónap tavaszt eltölteni. Szigorúan egyedül terveztem az egészet, bár mondtam pár barátomnak, hogy ha arra jár, látogasson meg, jót fog tenni kicsit kizökkenni a magányomból. Persze, tudtam, erre nem sok esély van, már csak azért sem, mert viszonylag nehezen megközelíthető várost választottam, ahova nem lehet csak úgy kiugrani egy fapadossal. Szeretem ezeket az elvonulásokat, ami gyakorlatilag olyan mintha egy kis időre áttenném a székhelyem egy másik helyre. Pont megengedi a munkám, mert amióta az előző megszünt, szabadúszom, és pont ez az időszak az, amikor szinte megáll az élet.

Egyszer szintén egy hónapot töltöttem Portugáliában, ami fantasztikus élmény volt, olyan hogy mikor visszagondolok rá, mintha meg sem történt volna, legalábbis nem velem. Talán a valódi Javier Mendez-t is megtalálom kint, és nem csak a fantáziámban fog létezni.

Bence valamelyik este mondta, hogy de jó lenne, ha ő is jönne, vagy valami hasonlót. Én erre rávágtam, hogy “hát, gyere!’ – gondolva, ez is olyan mint az összes többi, “ha arra járok, és úgy alakul, meg ha lesz jegy, meg vonat, meg a barátnőm épp nem bánja, hogy……”

Bence komolynak tűnt, és én is egyre inkább lelkesedtem az ötletért, mert szerettem vele lenni. Egy hétben állapodtunk meg, hogy együtt kijön velem szilveszterezni egy spanyol nagyvárosbam ahol szintén lefoglaltam már egy nagyon menő design boutique hotelban egy szobát, és onnan átvonatozik velem párszáz kilometer délre.

Utána hazajön, és én élem a szingli életem, ahogy terveztem. Egy igazi szemétnek érzem sokszor magam, pedig világosan megmondtam Bencének, hogy tőlem sokat ne várjon, úgy tűnt megértette, de ennek ellenére velem akar lenni. Lehet, ugyazanaz játszódik le benne, mint ami bennem szokott egy kezdeti bizonytalan kapcsolatban, csak most én állok a másik oldalon.

Az utolsó komolyabb kapcsolataimnál nagyjából egyenlő volt a két fél érzelmi oldala, de előtte rengeteg olyan volt, hogy én rajongtam valakiért, a másik fél pedig ott volt, de nem élte bele annyira magát, mint én. Valószínű, minél jobban közömbös volt velem szemben, én annál jobban akartam. Persze, egy ideig lehet ezt csinálni, de egy idő után az egyiknek sok lesz, a másiknak kevés.

A mi esetünk Bencével annyiban más, hogy én tényleg kedvelem őt, de nem tudom hova tenni. Nagyon jól esik, hogy valakinek ennyire tetszem, és ennyire velem akar lenni, ugyanakkor kíváncsian figyelem, mi lesz ebből. Tudom, nem lehet sokáig húzni ezt a dolgot, már csak a hazugságom miatt sem, és az egyik fél sérülni fog.

Az a fura, hogy vele kapcsolatban nem érzem olyan égetően sürgető érzésnek, hogy eléálljak és elmondjak mindent. Talán a “kapcsolatunk” furasága, hogy én nem egyetlenként tekintek rá, adja ezt a lazább hozzáállást. Gyorsan lemegy a Karácsony, és egy héttel később már úton leszek.

Leszünk.

Kicsit gyorsan alakul most minden, hogy alig ismertem meg valakit, még soha nem aludtunk a szó szoros értelmében együtt, és hamarosan elutazom vele, egy lakásba összezárva. Izgalmas lesz, az biztos, talán kiderül, vagy megszeretjük vagy megutáljuk egymást.

 

 

Bence

 

Találkoztam Bencével. Sokkal jobb volt, mint amire számítottam. Igazából semmire sem számítottam. Valamikor kora délután ért hozzám, egyenesen egy elektro buliból, teljesen szétcsapva, fáradtan. Mivel nem akarta halogatni, szeretett volna látni, ezt az extrém időpontot és szituációt választotta. Első pillanattól kezdve olyan volt mintha ismertem volna már korábbról, sőt, külsőleg is hasonlított egy ismerősömre. Nem volt nagyon feszengés, semmi idegesség, vagy csak nagyon minimális. Rengeteget beszélgettünk, nevettünk, tényleg olyan volt mintha ismertük volna már egymást. Nem emlékszem pontosan, összefolytak az órák, amik szinte napokba kanyarodtak, de másnap ment el valamikor késő dálután vagy este.

Nem tudom hova tenni a dolgot, rajta azonban nagyon érzem, hogy szívesen folytatná. Én is, de nem biztos hogy úgy. Nem vagyok felkészülve ugyanarra sokadszorra. Mit kellett volna tennem? Mikor belép az ajtón full készen, beközölni, hogy:

„Örülök, hogy jöttél, de mielőtt bármit elkezdünk, el kell mondanom, hogy HIV fertőzött vagyok. De gyere be nyugodtan, főzzek egy kávét vagy inkább a nagy sokkra valami erősebbet innál? „

Tudom, „hirdethettem” volna magam betegként is, mint valami lejárt szavatosságú vagy szépséghibás terméket, amit kiszednek a polcról és egy külön kosárba tesznek a pénztárhoz közel, hatalmas táblával : „AKCIÓ”.

Képtelen lettem volna megtenni. Szégyellem magam? Igen, lehet, ez is benne van. Ha azért kaptam volna el mert a város ribanca vagyok, akkor azért, de így hogy egy lúzerség okozta, így pláne. Bár nem tudom, miért kellett volna ezer emberrel lefeküdnöm, elég lett volna egyetlenegy is, aki fertőzött. Rengeteg embert ismerek, nem csak melegeket, akik soha nem védekeztek és kevés kínálkozó lehetőséget hagytak ki, mégsincs semmi bajuk.

Tudom, az élet nem ilyen, nem mindig a mérleg nyelve győzedelmeskedik, és az igazságot is sokszor felesleges keresni.

Lehet hogy ebben az egy évben teljesen kiégtem és nem vagyok képes újabb kapcsolatot kezdeni senkivel. Maradok a „minden rendben” hazugságnál és a kínos óvatosságnál, amiben én, mint egyik fél, teljesen elveszek. Annyira figyelek, hogy az én oldalam felszívódik a másik élvezetében. Olyan mintha erre kárhoztattam volna magam, mintha ez lenne a büntetésem, amiért valami elrontottam az életben. Mindenki ekkora pofont kap a hibáiért?

Amikor megtudtam, azt gondoltam, ez a legnagyobb ami lehetséges, és mennyi minden más betegségnek tudtam volna jobban „örülni”. Eltelt lassan három év, és rá kell jönnöm, - úgy hogy ennek a kimenetelét csak sejtem, de azt is nagyon halványan-, kaphattam volna sokkal rosszabbat is.

Csak reménykedem, hogy mindenki csak egy nagyot kap, amihez jönnek majd kicsik, de az én nagyom ez. Kezdem megszokni, kezdek tudni élni vele, csak ne kelljen elmondanom senkinek. Ne befolyásolja az életemet, ne kelljen szemlesütve bevallanom olyannak aki tetszik, hogy közben azon gondolkozzak, hogy emiatt elhagy. Kinek kell ez? Ki vállalja ezt? Csináljam végig elölről újra és újra? Nem vagyok rá képes!
Bencével megbeszéltük hogy még találkozunk és így is lett.

Azonnal írt, mikor másfél nap után elment, hogy találkozni akar még. Átjött párszor, jót beszélgettünk, szinte el sem akart menni, ami engem kicsit zavart is. Olyan volt mintha beleragadt volna a székbe, mélyen a szemembe nézett, feloldódott benne, és nem akart menni. Még akkor sem, amikor már egyértelmű célzásokat tettem, hogy aludnék, dolgom van, akkor is eltelt még egy óra, mire egyáltalán készülődni kezdett. Olyan volt ez mint egy haverság, rengeteg szenvedéllyel, kihagyva a hisztiket, féltékenységet és a bizonytalanságot. Az első pillanattól kezdve tudtam, hogy engem akar.

Hogy én mit akarok azt legkevésbé sem tudom.

 

érzéketlen

 

Sok emberrel beszélgettem a társkeresőn, valakikkel találkoztam is, de nem ez volt a lényeg. Szerettem volna „benne maradni a közösségben”, mintha semmi nem történt volna

Nem szerettem volna hogy hirtelen eltünök, mégha valószínű senki nem vette volna észre. Magamnak hazudtam azzal, hogy amíg élem a melegek „szokásos” életét, addig minden rendben van. Ez a szokásos, a normális? Nem tudom, de jó volt kicsit elmerülnöm benne.

Lassan egy év telt el Kristóffal való szakításom után, amit követett jó pár hónap szenvedés, amikor vissza akartam csinálni mindent. Lehet, ha okosabb vagyok, sikerül is, de kapkodtam, és türelmetlenül akartam újra ugyanazt. Belegondolva, nem is akarhattam igazán, hiszen ugyanaz nem volt folytatható, de szerettem volna megtartani a nyugalmat, a valakihez tartozást. Régebben is nagyon tudtam ragaszkodni emberekhez, de amióta beteg vagyok, sokkal inkább szükségem van arra, hogy valakihez tartozzak.

Eltelt egy év, a betegséggel kapcsolatban semmi változás, mindig elmondják, hogy nem kell még gyógyszert szednem, de vigyázzak. Kevésbé kockázatos a szex, mint eddig, a vírusom lement viszonylag alacsony szintre, ami gyógyszer nélkül lehetséges, de fertőzhetek, szóval legyek óvatos. Mint mindig.

Csapongok és türelmetlen vagyok. Tudom, hogy nem adatik meg mindenkinek a nagy szerelem, ráadásul betegen miért gondolom azt, hogy Ádám és Kristóf után lesz harmadik is? Egyáltalán mi számít annak? Nyílván mindig az ami akkor van, de azért fontos az is, hogy mennyire mélyek az érzések. Ki vagyok éhezve a szeretetre, de ugyanakkor nagyon félek tőle, és nem akarok újabb kapcsolatot. Nem lennék képes rá, nem tudok előlről kezdeni mindent. A bizonytalanságot, a vallomást, az újabb teszteket, azt hogy elhagy e.

Jövö héten találkozom valakivel, akit szintén a neten ismertem meg. Irogatunk egymásnak pár napja, kedves fiú, de mintha többet akarna a szexnél. Megírtam neki, hogy persze, ezt előre nem lehet eldönteni, de nálam a kapcsolat most nem fér bele. Szívem szerint üvöltöttem volna, hogy akarok egy társat, aki vigyáz rám, de nem jött ki hang a torkomon, mert tudtam, harmadszorra nem biztos hogy túlélem.  

Egy buliról jön majd hozzám délelőtt, hogy megismerkedjünk. Nyílván, sejtem mi fog történni, hiszen nem egy kávézóban találkozunk, de még semmi sincs lejátszva. Először azt kérdezte, akarok e vele ebédelni. Ezen annyira meglepődtem, hogy kétszer is visszakérdeztem, hogy komolyan ebédelni akar? Szerintem még sose hívott senki ebédelni. Mondtam, hogy azt nem, de átjöhet, ha érez magában elég erőt ahhoz hogy egy végigbulizott éjszaka után hazafele beugorjon egy italra vagy valami.

Vagy valami....

Ennyire érzéketlen lettem? Lehet, de úgy érzem, tényleg nem tudom újra végigcsinálni ezt az egészet. Nincs elég erőm hozzá, még akkor sem, ha titkon vágyom arra, hogy valaki mellettem legyen.

Próbálok nem gondolkozni és csak jól érezni magam, aztán kiderül, hiszen eddig sem feltétlen én döntöttem a sorsom felől, hanem csak mentem vele, előtte, vagy mögötte és néha megigazítottam, mikor már majdnem leesett az útról.

paranoia

 

Megkaptam a társkeresőn, hogy jellemtelen vagyok. Valakinek írtam, aki visszaírt, jelezve, hogy nem érdeklem, de mlg hozzátette, hogy hallott már rólam. Persze, megkérdeztem, hogy mit, erre jött a válasz, hogy jellemtelen vagyok. Feltettem a kérdést, hogy „mit tettem?” , erre a „gazságot” volt a rövid, de gyomorba furódó válasz, ami után nem érkezett már semmi, hiába kérdeztem.

Remeg a gyomrom. Mindentől félek, mindent a betegségemmel hozok összefüggésbe, különösen úgy, hogy talán én tehetek mindenről, bele sem merek gondolni abba, hogy gyilkos vagyok. A gyilkosoknak pedig büntetés, szenvedés és vezeklés jár. Könnyebb lenne nem lélegezni többet, megszűnne a kín, amely belülről mar egyre gyakrabban. Tudom, nem úszom meg ilyen könnyen. Nem tudhatom, mi történt, lehet, hogy csak valakit nem hívtam vissza (bár ez sem jellemző rám), vagy csak szakítottam régen egy haverjával.  Vagy tud mindent, de akkor nem jellemtelen, hanem felelőtlen vagyok, de tudom, hogy az sem, de mégis megöl a lelkiismeretfurdalás. Egyszer ebbe fogok belehalni, még azelőtt, hogy a testemben lévő vírusok felzabálnák a védekezőrendszerem.

Üldözési mániám van, azt gondolom mindenki, mindig csak velem foglalkozik. Mindenki rólam beszél, mindenki tud a betegségemről. Amikor kint voltam Vikiéknél Soroksáron, közvetlenül miután kiderült, Ákos a férje hazavitt autóval említette, hogy nem lesz könnyű ezzel a betegséggel egy ilyen kis helyen, egy ilyen kis „közösségben”. Majd hozzátette hogy nincs semmi kétsége afelől, hogy mennyi idő alatt fog ez elterjedni. Emlékszem, megszédültem az első ülésen. Teljesen jogos volt és életszerű, még akkor is ha ezzel így, nyersen kimondva akkor szembesültem először. Azt hiszem, két – három nap telt el, nem kellett sokat várnom rá.

Akkor azt gondoltam, hogy nagyon fogok vigyázni a titkomra. Tudja az a pár ember, akinek elmondtam, a barátaim, felnőtt, komoly emberek és nem is mozognak azokban a körökben, ahol ez kiszivároghat, kivéve Laci, de benne jobban bízom mint saját magamban.  Nem gondoltam bele, hogy itt nem is azzal van a gond, hogy mondjuk Viki elmeséli egy gyenge pillanatában egy kolleganőjének, még akkor sem, ha az esetleg ismer. Megdöbben, nagyon sajnál, eléggé kár értem, sok puszit küld és ennyi.

A melegek más tészta. Nem minta ők határoznák meg az életem, de részei annak. Mielőtt megtudtam, hogy HIV pozitív vagyok (muszáj néha leírnom, még ha le is mászik a papírról az otromba H, a rohadt I és a kibaszott V), eléggé benne voltam a pörgésben. Nem abnormális szinten, de a mostanihoz képest nagyon is. Hetente egyszer, de volt hogy kétszer elmentem bulizni, találkoztam emberekkel, későn, de körülbelül akkor nyílt ki a Világ előttem.  Mindig is sejtettem, hogy meleg vagyok, de ezt a szót sose használtam rá. Gyerekként ha valaki mostani szemmel rám nézett volna, teljesen egyértelmű „jelek” mutatkoztak. A Napnál is világosabb volt, de annyira hogy mindenki retináját ki kellett volna égetnie, azonban abban a közegben, ahol felnőttem, ráfogták, hogy egy nagyon különc gyerek vagyok. Sosem találtam a helyem igazán. Volt óvodától általános iskola végéig kettő, három igazi barátom, de a közösségi érintkezésben nem igazán vettem részt.  A kevés fiú barát mellett, sok lánnyal vettem magam körül, velük jobban megértettem magam.

A közeli társaim, beleértve az osztálytársakat, szomszédokat, elfogadták hogy ilyen vagyok, nagyon különc, visszahúzódó, de ugyanakkor harsány, aki önként jelentkezik a farsangra vagy a színházi körbe, és természetesen fel is lép ezekkel az egész iskola előtt. Nem tudom, honnan jött ez a kettősség, de a szűk környezetem megszokta, hogy nem focizok, hanem a lányokkal ülök egy fa alatt és beszélgetek. A többiek, akik mondjuk nem az A-ba, hanem mondjuk a C-be jártak, gyakran cikiztek, ami valahogy az életem részévé is vált. Utánam kiabáltak, hogy: „Lány vagy?”. Én persze nem válaszoltam, csak továbbmentem (vonultam). Kölyökképű voltam nagyon sokáig, egészen tizenkilenc éves koromig. Biztos lányos is, ha arra gondolunk, hogy a fiúknak rosszalkodniuk kell, focizniuk és verekedniük. Egyiket sem csináltam.  Aztán persze ezeket kinőttem és helyére került minden, testileg hamarabb mint lelkileg. Most már nem tartom magam se lányosnak, sem kölyökképűnek.

Egy sokéves heteró kapcsolat után kezdődött, hogy valóban meg akartam élni azt, ami eddig bennem volt. Az elméleti szintről eljutottam a tettek mezejére.  Hamar kirajzolódott előttem, hogy ez egy mennyire kis kör, mindenki ismer mindenkit, vagy legalábbis tud róluk. Akkor ebbe belecsöppenve nagyon sok dolgot megtudtam emberekről, még úgy is hogy nem kérdeztem. Most fogalmam sincs, vagy csak nagyon távoltról figyelem, mi történik. Ákos mondata azért is talált szíven, mert pontosan tudom, hogy mennyi kell ahhoz hogy sok emberhez eljusson az infó. Ez egy kisváros, és úgy ahogy Kristóf az Ádám exével megbeszélte a dolgaimat, ugyanúgy lehetnek olyan emberek, akiket Ádám avatott be, és elmondták „csak egy embernek”.

Nincsenek nekem sem kétségeim hogy nem jut el máshoz is, de igyekszem keveset foglalkozni ezzel, mert félek, hatalmába kerít paranoia.

Most, hogy ezt az üzenetet kaptam, újra ott ültem az autóba Ákos mellett, és előjött az az érzés bennem. A felhőtlen meleg életből nekem három és fél év jutott, utána kicsit kivontam magam a forgalomból, már ami a bulikat és a közösségi életet illeti, hiszen megtudtam azt a hírt, amitől minden meleg retteg. Lehet, ez megtörtént volna magától is, hiszen mivel későn kerültem bele ebbe a dologba, és fogadtam el azt, aki vagyok, így a folyamatok is felgyorsulnak. Nagy lobbanással kezdődnek, hogy utána hamuvá égve beszippantsa őket az univerzum.

Egyre többet vagyok egyedül, nem vágyom semmire és senkire. Randizni is azért megyek el, hogy valami történjen, de azt hiszem most kéne kivonnom magam teljesen a meleg életből, mert én is érzem, hogy sok vagyok, bár ettől nem lettem jellemtelen, és fizikailag sem lettem tőle előtérben, maximum az online térben.  Nem tudom, mitől fog átfordulni valami, mikor nyugszom meg egyszer, mitől fogom túlélni, és nem megölni magam egy gyengébb pillanatomban.  Szerencsére van mit csinálnom, van munkám, még ha ez nem is tölti ki mindig az egész napom, mert ha nem lenne, fel sem kelnék az ágyból. Mondjuk most is rengeteget töltök benne, és fáj tőle mindenem, kívül és belül is.

Teljesen kiütött ez az üzenet dolog, remegő gyomorral kattingattam a frissítés gombot, hogy mi fog kiderülni ezen a szerda estén számomra. Nagyon érzékeny vagyok, egyre jobban, még akkor is ha bizonyos dolgokban pedig egyre érzéketlenebb. Nem tettem semmi rosszat, vagy ha igen, akkor nem szándékosan. Mindig azt gondoltam, hogy szeretnek az emberek, de hogy is lehetek ennyire naiv és hülye. Meg hogyan emészthetem magam egy ilyen dolgon. Miért kellene foglalkoznom egy idegen ember kétszavas üzenetével? Miért kell hogy ez tönkretegye az estémet?

Attól félek, hogy már réges-régen megőrültem, csak nem veszem észre, a környezetem pedig nem mer vagy nem akar szólni.  Nagyon szeretnék lelki békét, és azt hogy nyolc hónap után ne sírjak Kristóf után, mint például Békéscsabáról hazafele a sötét napszemüvegem mögött félórát, vagy ma, mikor megláttam egy képét a Facebook-on.

Az jutott eszembe, hogy Kristófról is hallottam dolgokat, mikor megismertem, és lehet, hogy én is adtam hozzá ezekhez később, még ha nem is szándékosan. Róla azt hallottam, hogy felületes baráti kapcsolatai vannak, és ő maga is az, illetve csak használja az embereket. Belegondolva, lehet hogy ilyen egyszerű ez a dolog, és én azért nem rejtőzködöm, elől vagyok, és akit látnak, arról beszélnek.

Kicsit jobb lett, hogy meggyőztem magam erről, bár ugyanolyan elveszettnek érzem magam, és valószínű újra írnom kellene, mert láthatóan segít. Legalábbis ameddig írok. Megint eltelt pár hónap, de csak eltelt, semmi nem történt igazából. Nem is kell mindig történnie, örülni kell annak is hogy semmi különös nincs.

 

fertőzött

 

Azt hiszem, eljutottam arra a pontra, amikor úgy gondolom, hogy egy pozitív partner lenne a legjobb számomra. Sosem értettem korábban, hogy az emberek miért regisztrálnak társkereső oldalakra vállaltam HIV pozitívként, persze arc nélkül. Vagyis persze, hogy értettem, csak valahogy idegen volt számomra. Korábban, mikor még nem voltam érintett a dologban (auj), nagyon megijedtem ezektől a profiloktól. Különösen, mikor megnézett valaki akinek nickjében ott terpeszkedett óriás betűkkel hogy HIV. Szinte féltem, hogy miért nézett meg, mi közöm lehet ehhez az emberhez?

Sohasem gondoltam bele mélyen, hogy milyen lehet ez, egyszerűen nem akartam hallani sem a témáról. De miért is kellett volna? A vérhasról sem gondolkozom túl sokat, ha nem vagyok érintett. Azzal tisztában voltam hogy hogy lehet megfertőzni egy embert (ami nagy szó, mert sokan ezt sem tudják, és hátraugranának ha tudatában lennének, hogy a kezét feléjük nyújtó ember HIV fertőzött.), de ennyiben ki is merült a tudásom.

Miközben féltem ezektől a profiloktól,lelkiismeretfurdalásom volt, hogy én nem, de képtelen lettem volna ezzel szembesülni minden nap. Utána, amikor beszélgettem emberekkel az oldalon, volt párszor hogy megnézett egy ilyen profil, és megfagyott bennem a vér.

Vajon tudja? Azért nézett meg, mert mindent tud?

Teljesen megértem, aki a felszabult szexet és a mély őszinteséget keresi hasonló szituációban lévő embereknél, de ez kicsit olyan mintha csak egy bizonyos csoportból „válogathatnánk.” Akár csak barát szempontjából is. Visszaemlékezve, hogy én mennyire megrémültem ezektől a profiloktól, úgy hogy nem ítélkeztem, csak valahogy a kilencvenes években, amikor még volt prevenciós kampány, beleégett a retinámba a ejtőernyőző óvszer és a hatalmas AIDS felirat. Akkora hogy kiszakította a képernyőt. Annyira rettenetes volt, mikor erről beszéltek, hogy olyan volt nekem mint mikor leprásokat mutattak, vagy csontsovány afriakai árvákat.

Ha komolyodik a dolog, akkor elmondom. Ez történt Kristóf esetében is, még akkor is ha nem volt tudatos. Nem tervezett dolog ez, hanem így tudom csinálni, számolva a lelkiismeretfurdalással. Viszonylag kevés életem szerelme rohangál a Világban, így nem is kell gyakran. Lehet, gyávaság, nem tudom. Megértem azokat is, akik nyíltan ismerkednek, az emberfüggő, és persze, ez egy olyan fajsúlyú dolog, amiről sokan azt gondolják, azonnal tudatni kell a másikkal, azonban szerintem mindig annyire kell vigyázni, mintha minden partnerünk pozitív lenne, hiszen nem tudhatjuk, hogy az e. Lehet, ő magáról sem tudja, lehet hogy tudja, de felelőtlen, miért bíznánk benne?

A nyílt lappal játszóknak nem kell magyarázkodi, nincs kétség, nincs félelem, féltés, és nincs titok sem. Van helyette egy kapocs, amit nem feltétlen egy közös betegég révén szeretnék kialakítani, sokkal inkább ettől függetlenül, kölcsönösen kialakuló érzelmekkel.

Tegnap egy régi chates srác jelentkezett be, aki bár külföldi, nem árulta el, honnan való. Már majdnem elindultam, szinte kabátban voltam, amikor megkérdezte, hogy egészséges vagyok e, biztosan? Mondtam, úgyis használnia KELL óvszert. Azt válaszolta, hogy persze, de ha pozitív vagyok, akkor óvszerrel SEM akar velem szexelni. Annyira megalázó volt, pláne úgy hogy közel sem biztos hogy az lenne belőle. Persze, azt mondok, amit akarok, de teljesen elment a kedvem az egésztől, és megírtam neki, hogy túl bonyolult, túl sok a kérdes, és elment a kedvem. Valószínű ezzel bevallottam fertőzöttségemet (Úristen, mintha egy veszett róka lennék, aki a lakótelepen rohangálva arra vár, hogy valakit megharaphasson), de nem érdekelt, mert egyszerre lettem dühös és falfehér.  

Könnyen beszélek, sokat tudok a dologról, tudom, mit lehet és mit nem, de nyílván félelem van az emberekben, teljesen megértem. Ugyanakkor nem akarom kirekeszteni magam. Kirekesztenek, mert pozitív vagyok, és mivel én is azon lennék, hogy hasonlót találjak, még jobban erősíteném a korlátokat.

Félek, hogy aztán visszafordíthatatlan lesz, és még jobban szükűl a Világ körülöttem.

 

Két év

 

Másnap először beugrottam a röntgen eredményért, amire várnom kellett. Pont annyit, hogy legyen bennem egy kellemetlen érzés. Egy érzés, ami akkor jön elő, amikor eredményre kell várni. Lehetőségem volt még a tegnapi lánynak szuperhősként kinyitni az ajtót, miközben egy hatalmas röntgen filmmel egyensúlyozott. (Még udvarias is a pozitív fiú!)   Jött egy hölgy, aki keresgetni kezdte a papírom. Ekkor már picit kezdtem ideges lenni. Aztán gépelt, majd adatokat egyeztetett. Persze közben egy szót sem szólt, csak egy idő után kezembe adta a negatív leletemet. Ezek a legnehezebb másodpercek, szó szerint is összeroppantják az embert. Ameddig nem jött be az életembe ez a vonal (nem tudom normálisan még most sem megfogalmazni. A „lettem beteg” nagyon idegen.), nem voltam különösebben izgatott ilyen helyzetben. Nyílván az ember feszült, de az az igazság hogy szerencsére nem sokat kellett orvosnál vagy kórházban töltenem gyerekkoromban sem. Ennek ellenére persze mindenki összeszed valami emléket ilyen helyekről és szituációkból, melyeknek többsége nem túl vidám. Nekem az eddig első és utolsó meghatározó a Nagymamám volt. Ott kicsit felnőttem, ideje volt, mert bőven nem voltam már gyerek.

Gondolataimmal átsétáltam az ambulanciára. Megszokott környezet, még ha szerencsére nem kell túl gyakran idejönnöm, de van amikor besűrüsödik. Két éve járok ide, kezdem a szó legszürreálisabb értelmében otthon érezni magam. Ha nem rettegnék attól hogy ki lát meg, akkor még azt is mondhatnám hogy kicsit megnyugszom a biztonságtól ami itt van. Szeretem hogy kedvesek a nővérek, hogy mindig van egy – két szavuk mindenkihez, mosolyognak. Kevésbé vannak leterhelve, amellett hogy nyílván sokat dolgoznak, kevés pénzért, mint mondjuk egy kórházi osztályon. Itt ez máshogy nehéz. Attól hogy emelkedik a heteró fertőzöttek száma, azért nyílván sokkal több a meleg, akikkel valószínű máshogy kell bánni. Nem a megkülönböztetés miatt, csak szerintem aki emberekkel foglalkozik, annak rá kell érezni a többiekre, így alkalmazkodni is kell hozzájuk. Teljesen máshogy kelll kommunikálni egy hatvanéves daganatos beteggel, aki ott ül szerencsés esetben a családjával, amikor megtudja a diagnózist, mint egy húsz éves gyerekkel, aki egy hete még mint minden normális fiatal a bulin és a pasikon gondolkozott, most pedig úgy érzi összeomlott az élete úgy, hogy jó eséllyel egyedül van ezzel az infóval. Az összehasonlítás nem a betegségekre és azok fajsúlyára vonatkozott.

Gyerekkoromban is valahogy vonzódtam a kórházakhoz, a gyógyszertárakhoz, aminek az illatától teljesen megvadulok most is. Nagymamám jut eszembe róla, aki már akkor is sok gyógyszert rendelt, - és szedett be, amikor még nem volt semmi baja, volt nála bőven mindenből, így gyakran játszottam gyógyszertárasat. Természetesen azokat sem dobta ki amiknek tíz éve lejárt a szavatossága, bővítve a képzeletbeli patikám kínálatát. A gyomromban érzek az ilyen helyeken valami kettős érzést. Izgalom és bizsergés egyben, nagyon fura. Felmerült bennem tinédszer koromban az is hogy igazságügyi orvosszakértő szeretnék lenni, és a hipohonder apám orvosi könyveivel sokkoltam magam. Egyszer bemagotlam egy csomó betegséget. A vérhasra emlékszem már csak. Dysenteria. Hamar kiderült hogy nem bírom se a vért, se a szenvedést, és persze az sem elhanyagolható hogy nem voltam túl jó tanuló sem.

Máris nővér épp ebédelgetett, ezért vártam. Biztos ételhordóban hozta a kis eleséget, amit lassan és megfontoltan fogyasztott el. Egy - egy falaton talán még nyammogott is kicsit. Egy pillanatra előkerült Szabó is, akit hatalmas vigyorral üdvözöltem. Nem hagytam benne túl nagy nyomot, csak arra koncentrált hogy nehogy leszólítsam valami komplex kérdéskörrel.

Húsz percet vártam a csendes és békés ambulancián, és azon gondolkoztam, hogy akapvetően szeretek itt lenni. Persze, látogató szívesebben lennék, mint érintett. Beugrottam volna Máriához egy szelet süteményre. Néha meglátogatom, amikor a környéken van dolgom. A szomszédunkban lakik, világ életében az egészségügyben dolgozott, kedves teremtés.

Mária a bennem játszódó fikciót félbeszakítva, mint egy kis mókus, kikémlelt, majd kedvesen behívott.

Hoztam a Hepatitis B-met! - .. Vagyis az oltást.” - emeltem fel  az oltást tartalmazó zacskót, amit hűtő akku tartott frissen, és kezdtem az öncélú, zavart poénkodást. Beszélgettünk, nevetgéltünk, vagyis megint azt hittem stand up-olnom kell. Mária nővér tényleg süthetett volna tegnap egy süteményt.

„Ne feszítse a bicepszét!” – horkant fel Mária, amikor azt gondoltam arra kíváncsi, mennyire volt hatékony az edzés, amit két éve rendszeresen végzek. A sors fintora, hogy pár héttel azelőtt kezdtem el (úgy hogy még testnevelés órára sem jártam), mielőtt megtudtam a HIV státuszom. (ez a hivatalos kifejezés, azt hiszem.) Hamar végeztünk, Mária elpakolta a segédeszközöket, még váltottunk néhány szót, aztán kedvesen elköszönt. Amúgy szívesen maradtam volna még, ha mondjuk Szabó doktor is csatlakozik hozzánk egy kis dumálásra.

Nem gondoltam volna hogy két év alatt ennyi minden változik. Nem mondom, hogy nem feszít szét valami belülről amikor belépek a kapun és elindulok az úton hátra, ODA, de nem érzem annyira erősnek. Valószínű jobban tudok uralkodni magamon, nem vesztem el a kontrollt magam felett, mint régebben. Akkor is igyekeztem kezelni, de azt hiszem már kicsit jobban tudom.

Két év, két nagy szerelem, elképesztő vegyes érzelmek, erős kontraszt.

 

 

semmi

 

Bejöttem az eredményemét „átbeszélni” Szabóval. Egy héttel korábban telefonon értesültem, hogy majdhogynem pontosan annyi a T4 darabszáma, és a százalék is, mint múltkor, a vírus pedig majdnem fele. Ezek szerint az, hogy szisztematikusan pusztítottam magam, nem sokat számított. Szabó azt mondta, fél egy és három között mehetek hozzá. Edzés után, fél kettőre értem oda, arra, hogy pont suhan el, és menni készül. Szerencsére még elkaptam, és kényszerítettem, hogy maradjon, hamar átvágott időponttal kapcsolatban. Alapból is mindig rohan, most meg aztán pláne előkerült a futószalag, raültetett, és már a rendszer részeként haladtam előre. Valami miatt mostanában nem megsemmisülve, hanem úgy ülök nála, mintha beugrottam volna egy baráti csevejre, mosolygok, zavaromban viccelődök, sőt, talán még incselkedek is.

Persze, mindezt zavaromban, úgy hogy tudom hogy alapvetően „minden rendben van”. Az idő is sokat segített, hiszen eltelt két év, szinte napra pontosan, így volt időm kicsit megszokni a helyzetet. Elfogadni nem sikerült, de hozzászokni igen. Láttam, hogy nagyon kell sietni, de azért mélyen a szemébe néztem, közben elkezdtem letekerni magamról a három méteres sálam.

„Azért ezt leveszem...”

Saját vonaglásom ébresztett fel, hogy nem egy első randin vagyok, és nincs szükség drámai pillanatokra, éppen elég ami van. Talán azt gondoltam, ezzel kompenzálom, hogy nem értek semmit abból ami körülöttem zajlik, és ahelyett hogy remegve ülnék, indokolatlan önbizalmat próbálok eröltetni magamra, ami oda nem illő, egyoldalú flörtben ölt testet.

Ránézett a papírra, aztán szokás szerint azt mondta: „semmi!” Feltett kérdéseket, amiket azonnal meg is válaszolt: „jól van! Semmi panasz! Nem szed meg gyógyszert!?”

„Semmi!” – mintha beugrottam volna azzal hogy beteg vagyok, de ő győzködne arról hogy nincs semmi bajom. Esélyem sem volt megszólalni, ezért megvártam, hogy befejezze szokásos  monológját, majd elkezdtem én is. Persze közben ő is motyogott valamit, ezért nehezen ment bevinni egy- két kérdest, mint jobbegyenest, s ha valamelyik be is talált, azt úgy csapta le, hogy lehetőséget sem adott arra, hogy továbbgombolyítsam a fonalat.

Kérdeztem a hepatitisről, mondta, hogy felírhatja, de úgyis biztonságosan szexelek. Itt megállt egy pillanatra, rámnézett és várta a megerősítést. „Persze, de azért a szexnek is vannak olyan fajtái..., ami...  „ (Miért kényszerít mindig arra, hogy kimondjam a szopás szót?)

Miközben körmölte a receptet, probáltam további ütéseket bevinni. Magyaráztam, hogy "milyen furák az eredmények, mert sose voltam még ennyire készen, mint az elmúlt három hónapban, de már jobban vagyok, sok vitamint eszem, és, és... Jah, és..., és képzelje, hogy.." Tudtam, hogy nem érdekli a lelki világom, de úgy gondoltam, ha öt perce van rám, akkor leszívom az agyát.

"Jah, szifilisz negatív”- vetette oda. «Jah, bementem délelőtt a kedvenc lemezezőmbe, és mit látok? Hát nem azt a lemezt, amit tizenőt éve keresek? Hát, képzeld el! »

„Seeeemmmi”- vonogatta tovább vállat.

„Maga friss fertőzött, nem?”

„Igen, 2009. március és 2010 január között kaptam el”. Ezt mindig elmondom, mert ezek szerint semmi nincs erről a kartonomban.

„Elkapta tízben és tizenötig semmi, semmi!”

"SEMMI!"

Szinte már én érzetem magam kellemetlenül, hogy forszírozom a betegségem, hátha megtudok valamit ezzel kapcsolatban. Persze, jobb mintha folyamatosan táplálná bennem a betegségtudatot, de mindenesetre fura, hogy a kinti világ hatalmas betűvel írt HIV POZITÍV bélyege a rendelőben egy hatalmas SEMMIRE redukálódott.

Először közös életünk során megnézte, van e kiütésem, de olyan gyors volt, hogy csak kicsit tudtam felhúzni a pulóverem, pedig most nem rossz a testem, szívesen megmutattam volna.

„Nyirokcsomó?”

„Van, mutatom!” «Van esetleg ebből a fazonból piros is? Van, mutatom!»

Mutattam is a nyakamon, majd mondtam, hogy az ágyékomnál is van, de az nem érdekelte sajnos.

Kértem, írjon beutalót tüdőszűrésre, mert rég nem voltam, és elmennék. Úgy rendelgettem, mint egy cukrászdában, egy hepa oltás kevés tejszínhabbal, egy mellkas röntgen tejjel, leheletnyi fahájjal, jah és egy kis lelkisegély- itt fogyasztom, köszönöm!  Aki ezeket nem harcolja ki magának, akkor semmi nincs. Nem javasolnak semmit, nem hívják fel a figyelmet arra hogy az alap betegség mellett különösen fokozattabban kellene figyelni a többi részre is, figyelmet kell fordítani a megelőzésre, a kivizsgálásora. Zavaromban még mindig nyomtam a one man show-mat, hogy most van időm orvosokhoz járni, tehat most szívesen alávetném magam a szükséges viszgálatoknak.

„Na, majd ha gyógyszert szed, akkor.. „ - morogta maga elé. Egy idő után elege lett, hogy gyakorlatilag partizok a rendelőjében. A mondatot nem fejezte be, de gondolom arra akart utalni, hogy akkor majd jobban odafigyelnek rám. Pont akkor nem kell szerintem, mert szinten tartanak a szerek, de szabadulni akart már tőlem.

Olyan ritkán van lehetőségem ovossal beszélni, amikor nem a saját fél igazságaimat majmolnom, hogy szerettem volna kihasználni azt a nettó hat percet amit egy évben két – három alkalommal rám szán. Ugyanakkor jobban éreztem magam attól hogy nem egy nehéz asztal felett beszélgetünk az állapotomról, latin nevekkel tűzdelt, félelmetes orvos – beteg nexusban.

„Hagyjon békén, én csak betegekkel foglalkozom, és maga egeszséges”

Persze kedvesen nevetett közben, majd intett;

„Negyed év!”

Beutalommal a kezemben, a mellkas röntgent persze nem találtam, hiába magyarázta el Szabó, hogy a négy emeletes epület aljában van. Nem találtam, mert közben biztos flörtölni próbáltam, és nem azt figyeltem, hogy merre kell mennem. Kimentem a bejárathoz, és eligazítást kértem a portástól. 

„A négyemeletes épület!”

„Jó, de hol?”

„Anégyemeletesépület”

„De milyen szinű?” (Színt mondjál, öcsém, ne számot!)

„Egy négyemeletes van csak.” 

Jólvanna!

Persze, meglett, csak én beleszámoltam a földszintet is.

Az omladozó épületben két fiatal ápolónő szerűség ült a pultnál. Először életemben mentem vizsgálatra, mint HIV pozitív személy, ugyanis rajta volt a beutalón. Próbáltam magabiztosnak mutatkozni, de nem mertem a lányok szemébe nézni, akik körülbelül egyidősek lehettek velem. Próbáltam lazának tűnni, hogy gyengítsem azt a sztereotípiát, hogy csak lerobbant «ecesformák» lehetnek pozitívak. Fiatal vagyok, jóképű, vidám. Semmi bajom! SEMMI!

Nyílván őket nem kell meggyőznöm, meg a László Kórházban nem én lehetek az egyetlen pozitív aki megfordul náluk, de mégis. Hamar megvolt a vizsgálat, és már mentem is kifele. Másnap eredmény, úgyis jönnöm kell a hepa oltás miatt Mária nővérhez.